Tips og råd

Derfor bør du rense lofilteret

lofilter tørketrommel.jpg

Det tar bare et øyeblikk, men mange dropper å rense lofilteret i tørketrommelen etter bruk. - Det er risikabelt!

Det sier vår brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren. 

- Vi har hatt flere saker med tørketromler som starter branner. Lo kan selvantenne, og et fullt lofilter gjør at brannfaren øker. Det er en utrolig unødvendig risiko å ta, sier Øren. Han anbefaler å rense det hver gang, også for å få skikkelig effekt av maskinen.

Så ofte rengjør nordmenn lofilteret

 • Etter hver vask – 42%  
 • Etter annenhver vask – 10%
 • Siste måneden – 12%
 • Siste halve året – 7%
 • Siste året – 5%
 • Mer enn et år siden – 3%
 • Har aldri gjort det – 21%

  (Kilde: Frendeundersøkelsen
  utført av Norstat) 

1 av 5 tar unødvendig risiko 
Hele 21 prosent av de mer enn 1000 spurte i vår undersøkelse sier at de aldri har rengjort lofilteret på tørketrommelen sin. 

- Det synes jeg er sjokkerende. Jeg vil ikke tenke på hvordan det ser ut i de maskinene. Det verste er brannfaren det skaper, men maskinene tørker dårligere også, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren. 

Slik kan brannen starte 
Hvis du aldri rengjør lofilteret kan det bli varmgang i maskinen. Luftsirkulasjonen blir dårligere, og det er ganske spreke varmeelementer i disse tromlene. Det som skjer når du får varmgang er at loen i seg selv kan ta fyr sammen med det som er inne i trommelen.

Starter boligbranner hvert år 
Ifølge tall fra DSB var det 242 boligbranner mellom 2016 og 2022 som startet i vaskemaskin eller tørketrommel. 

Det er rett over 40 hvert eneste år. Og i tillegg er den største andelen av branner i norske hus kategorisert med brannårsak «ukjent», så tallet kan være langt høyere. 

Men det er et filter til du må vite om… 
I tillegg til lofilteret finnes det også et annet filter som du bør se til jevnlig. Dette er litt vanskeligere å finne. I en kondenstrommel heter dette finfilter og det er plassert bak en luke under åpningen på trommelen, sammen med noen kjøleriller. Her kan det gro igjen hvis ikke det renses, så sørg for å ta en titt der også. 

Våre forsikringer