Aktuelt

Denne kaffetrakteren forårsaket hyttebrann

Svidd kaffetrakter

Er kaffetrakteren din mer enn to år gammel, kan det være på tide å bytte den ut, mener branneksperten. Mange traktere oppfyller ikke brannkrav fra EU.

Teknisk feil og feilbruk av elektrisk utstyr, står for 40-45 prosent av alle branner som etterforskes i Norge, i følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).  

- Kaffetraktere er blant de elektriske apparatene som forårsaker brann hvert år. Både feil bruk og feil på selve trakteren er kjente brannfeller, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Skal slå seg av automatisk

I 2015 kom det nye EU-krav til kaffetraktere, som stilte krav til automatisk avslåing av kaffetrakteren etter 40 minutter.

- Dette gjaldt riktignok produksjon, og forhandlernes innkjøp og import av traktere. Forhandlerne sto fritt til å selge ut det de hadde på lager. Og det er heller ikke noe forbud mot å bruke eldre kaffetraktere, sier Skjerping.

Eldre kaffetraktere mangler ofte lys som viser at de står på. Har din det?

"Ofte ser vi at termostaten på gamle traktere er eiret eller defekt av andre årsaker. Da kan temperaturen øke kraftig på kort tid, og forårsake brann" 

- Mange traktere har heller ikke automatisk tidsavbrudd. Da kan det være lett å overse en kaffetrakter som står på, og den vil heller ikke slå seg av igjen selv, sier branneksperten.

Termostaten ryker

Termostaten er et av de svakeste leddene i elektriske apparater.

- Ofte ser vi at termostaten på gamle traktere er eiret eller defekt av andre årsaker. Da kan temperaturen øke kraftig på kort tid, og forårsake brann, sier Skjerping i Frende.

I tillegg til kaffetraktere er også brødristere, strykejern, vannkokere og hårfønere ofte termostatstyrte.

Plugg ut

- Gjør det til en vane å trekke ut støpselet på apparater som ikke er i daglig bruk, og vær alltid til stede når de brukes, anbefaler han. Står støpselet i, kan du også oppleve overledning, slik at det elektriske apparatet begynner å brenne av seg selv. Andre kjente brannårsaker er seriefeil, overoppheting og komponentsvikt.

- Det kan være lurt å montere en tidsbryter på de strømuttakene slike apparater brukes på, anbefaler branneksperten.

Fra hjemmebrent til ferdigmalt

Frem til 1890-tallet ble kaffebønnene brent hjemme hos forbrukerne, nå blir kaffen brent på kaffebrennerier og er oftest ferdigmalt når du får den i hus.

- Det er mindre brannfarlig på alle måter. Så gjelder det bare å trakte trygt. Tommelfingerregelen er at kaffetraktere både skal ha automatisk tidsavbrudd og lysbryter som viser når den står på, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende.

Brann med elektriske apparater som brannårsak ga utbetalinger på omlag 220 millioner kroner både i 2015 og 2016, viser Finans Norges skadestatistikk. Rundt 4 900 norske boliger ble rammet av slike branner i perioden. 40 personer omkom i brann i 2016.

Våre forsikringer