Tips og råd

Har du kjørt med denne sikten?

thumbnail_skrape is4_fargkorr_crop.jpg
Det er både ulovlig og farlig. Sjekk hva som kan skje om du gjør det likevel. 

Bot, fratatt førerkort, anmeldelse og i verste fall tiltale kan bli resultatet hvis du kjører uten god nok sikt til alle sider. Så hva er god nok sikt? 

Hovedregelen er enkel. Vegtrafikkloven sier at fører skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider. Snø, is, dugg  og annet skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende.

Ingen unnskyldninger

At du skal rekke et møte, levere i barnehagen, nå et fly eller er kald på fingrene er ingen unnskyldning. Det du bør tenke på er de alvorlige ulykkene du risikerer å forårsake med dårlig sikt. 

Redusert sikt slås hardt ned på

Så lenge vidusviskerfeltet på frontruten og de fremste sidevinduene er frie for snø, is og dugg, er det ikke vanligvis noen reaksjon. Husk også å ha fri sikt ut bakruta.  Skrapes det mindre enn dette, får du et forenklet forlegg og i noen tilfeller også en beslagleggelse av førerkortet på stedet.

Det er også viktig å huske at dugg fra innsiden av bilen kan gi dårlig sikt, og dette kan føre til like sterk reaksjon fra politiet. Sikten kan i tillegg bli veldig redusert dersom snø faller fra taket på frontruta under bremsing. Derfor må du være påpasselig med å fjerne dette før du kjører.  

Gode huskeregler til sjåføren i vinter

  • Ha en isskrape og kost i bilen, og bytt disse jevnlig
  • Få bort snø, is og dugg fra vinduer, sidespeil, skilt og tak
  • Sett av tid til å forvarme bilen på de kalde dagen

Våre forsikringer