Aktuelt

Her er vi best og dårligst til å bruke refleks

To mennesker med refleks blir sett av bil
Bare 28 prosent av de som bor i og rundt Oslo bruker alltid refleks når det er mørkt. Det er desidert dårligst i landet. For hele landet sett under ett bruker bare 4 av 10 alltid livredderen i mørket. 

Det viser en fersk refleksundersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring. 18. oktober markeres Refleksdagen over hele Norge. 

- Det er alarmerende at så få bruker refleks når det er mørkt. Det finnes ingen unnskyldning for å ikke bruke refleks i høst- og vintermørket, sier Roger Ytre Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.


Deler ut 10 000 reflekser årlig 

Personskadeforbundet LTN ser mange som har fått livet sitt snudd på hodet på grunn av manglende refleksbruk. De deler ut mer enn 10 000 reflekser hvert år. 

- Tallet fra undersøkelsen er dessverre ikke overraskende, men det er lavt. En bilist i 50 km/t har bare to sekunder på å se deg uten refleks. Bruker du refleks har sjåføren 10 sekunder på seg. Det kan være livreddende sekunder, sier generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad. 

Refleksbruk i Norge

Så mange sier at de alltid bruker refleks når det er mørkt. 

 1. Oslo/Akershus: 33% 
 2. Vestlandet: 42% 
 3. Sørlandet: 43% 
 4. Resten av Østlandet: 44% 
 5. Trøndelag/Nord-Norge: 47%

Kilde: Frende Forsikring/YouGov

NAF er enig. 

- Jeg synes tallet er lavt. Det bør være like naturlig å ta på seg refleks når du går i mørket som det er å bruke bilbelte når du kjører. Refleks er en billig forsikring, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF. 


Må hjelpe bilister mer 

Undersøkelsen til Frende viser at 15 prosent sjelden eller aldri bruker refleks. 

- Da har 15 prosent av de spurte liten respekt for seg selv og andre. Som fotgjenger må vi hjelpe bilistene til å se oss, sier Dahl-Hilstad fra Personskadeforbundet. 

En sammenligning av regioner viser at man i Oslo og Akershus er dårligst i landet. Der bruker bare 33 prosent alltid refleks i mørket. Best ut kommer Trøndelag og Nord-Norge med 47 prosent. 

- Det er vanskelig å si hvorfor Oslo og Akershus er så mye dårligere, men kanskje folk blir mer bevisst på synligheten sin når de ferdes på steder der det er mindre belysning enn i et bymiljø, spør generalsekretæren i Personskadeforbundet LTN. 


- Falsk trygghet 

Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor hos FrendeRoger Ytre-Hauge i Frende Forsikring er enig i at mange kan bli mindre oppmerksom på refleksbruken i områder med mer gatebelysning. 

- Men det kan bli en falsk trygghet. Vi må huske at det i hovedstaden og andre store byer er mye trafikk, mange gående, mange syklende og mange bilister som kan være stresset.

Alt dette gir grobunn for ulykker i mørket, sier han. 

- Mange tror kanskje at gatelys gjør refleks overflødig. Sånn er det ikke. Refleks er like viktig i byene som langs mørke landeveier, sier Camilla Ryste i NAF. 


Ungdom er verst

Frende-undersøkelsen viser at de unge ofte legger igjen refleksen hjemme når de runder 18. Kun 26 prosent i aldersgruppen 18-29 år bruker alltid refleks i mørket, mens 56 prosent av de over 60 er påpasselig med å bruke den livreddende brikken eller vesten. 

De yngste er dårligst

Så mange sier de alltid bruker refleks når det er mørkt i ulike aldersgrupper. 

 • 18-29 år: 26% 
 • 30-39 år: 34% 
 • 40-49 år: 39% 
 • 50-59 år: 45% 
 • 60+: 56% 

Kilde: Frende Forsikring/YouGov 

- Jeg tror faktisk at man blir flinkere til å forstå konsekvensene ettersom man blir eldre, sier Ingeborg Dahl-Hilstad. 

- Her har foreldre et ansvar for å oppdra barna til å bruke refleks. Vi har ingen unge å miste, og det er påfallende at det er så store forskjeller mellom den yngste og den eldste aldersgruppen, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. 


Menn må skjerpe seg 

50 prosent av kvinnene i undersøkelsen til Frende sier at de alltid bruker refleks i mørket, mens bare 32 prosent av mennene sier det samme. 

- Hvorfor menn er dårligere på refleksbruk kan vi bare spekulere i, men generelt ser vi at tallene tilsier at de må skjerpe seg, sier Ingeborg Dahl-Hilstad. 

Hun har sett skadene som kan oppstå som følge av manglende refleksbruk og har en klar anbefaling. 

- Vi oppfordrer alle til å ta ansvar og sørge for å bli sett i mørket. Det skal ikke mye til, man kan legge den i lomma når det er lyst, det finnes alle typer reflekser og alle har garantert en variant liggende hjemme. Det er altså ingen unnskyldninger for å ikke være synlig, sier hun. 


Reflekstips til Refleksdagen 

 • Heng refleksen i knehøyde. Da mottar den mest mulig lys fra billyktene.
 • Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best.
 • Fest refleks i lommer på alle jakker, vesker og bagger.
 • Opprett påminnelse på telefonen om å feste refleks i midten av oktober hvert år.
 • Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.
 • Planlegger du barnas Halloween-kostyme? Husk refleks til kostymet! 
 • Har du hund? Husk å feste reflekser på din firbeinte venn. 

Kilde: Trygg Trafikk/Frende Forsikring 

Våre forsikringer