Tips og råd

Tips til deg som skal på bobilferie

Bobil som står parkert langs en fjord. Foto.
Bobilferie med god tid og ingen tidsplan. Det høres deilig ut! Med noen gode tips med på turen blir sommeren trygg og full av fine opplevelser. 

Mange har kjøpt seg bobil under pandemien og skal ut på veiene i sommer. Det er mye å huske på og vårt første råd kommer før du er i nærheten av kjøre avgårde: Har du sjekket at du har riktig førerkortklasse? 

For de aller fleste er ikke dette et problem ettersom førerkort klasse B gjelder opp til en totalvekt på 3,5 tonn. Men har du en totalvekt over dette må du ha en annen førerkortklasse. Husk at det er totalvekten som gjelder, ikke bare vekten til bobilen din. 

Før du reiser bør du også sikre at bobilen er i god stand og at du vet hvordan den fungerer. Og da tenker vi ikke bare på det rent kjøretekniske. Vet du hvordan du bruker kjøkkenet og tømmer toalettet? 


Har du riktig kjørelengde? 

Altfor mange oppdager først at de har kjørt lenger enn oppgitt kjørelengde når en skade skjer. Hvis du har kjørt for langt og har et uhell med bobilen risikerer du at forsikringen ikke dekker hele skaden. Det kan bli dyrt. 

Sjekk derfor at du har riktig kjørelengde før du legger ut på langtur i sommer. Du kan sjekke og endre kjørelengde enkelt på Min side

Alt om bobilforsikring

Pakk bilen riktig

Du har med deg et hus på hjul, men ikke overpakk. Utnytt gjerne skapplassen du har, men det er veldig lett for at alle tingene dine blir mer i veien enn til nytte. 

Det blir fort rotete med en hel familie i bobilen, og løse gjenstander som ikke er pakket bort kan være direkte trafikkfarlig hvis du bråstopper. 

Sørg derfor for at alle er flinke til å rydde, og husk å lukke skap, skuffer og dører når du skal kjøre. 

Et lite tips med på veien

Kjøp nivåklosser, slik at du slipper å stå i nedoverbakke og koke poteter. En bil som står flatt gjør også sovingen mer behagelig. 

Hvor stor er bilen? 

Vet du hvor høy bobilen din er? Flott! Det kommer godt med når du ser et skilt som oppgir høyden før en lav tunnel eller du skal krysse under en toglinje. 

Du må også bruke litt tid på å bli kjent med bredden og lengden på bilen. Rygging og kryssing på smale veier er noe helt annet med bobil, kontra en personbil. Er du klar til å rygge når du møter en buss på en smal, snirklete vei langs fjorden? 


Overnatting

I Norge kan du stort sett overnatte hvor du vil, men ikke på privat grunn eller på steder hvor skilt sier at du ikke har lov til å stå. 

Husk også at det ikke er lov å ligge i sengen, bruke toalettet eller liknende når bobilen er i bevegelse. Alle som er ombord i bobilen skal sitte i ro og ha på sikkerhetsbelte når bilen beveger seg. 


Hvis du trenger oss i ferien 

Vi er klare til å hjelpe bobilkundene våre når som helst. Du når oss enkelt på 55 15 36 00, eller du kan melde skaden enkelt på nettsidene våre

God sommer og kjør forsiktig! 

Våre forsikringer