Aktuelt

Derfor bør du slå av adventslysene om natten

Svidd adventsstake

Denne lysestaken kjenner mange igjen. Den står kanskje i vinduet ditt, og står på døgnet rundt. Denne tok fyr. 

Adventsstaken på bildet begynte å brenne om natten. Det tok fyr i det ene lyset, og flammen spredte seg til gardinene. Huset ble helt nedsotet etter branntilløpet.

- Julepynt med lys kan være en brannfelle om den ikke brukes riktig, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Desember er årets travleste måned for brannvesenet. Det brenner i nesten 50 prosent flere boliger i julemåneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året.

Øystein Øren_brannekspert_adventstake.jpg
- Julepynt med lys kan være en brannfelle om den ikke brukes riktig, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Brannfarlig julepynt 
De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år. Selv om pynten bruker LED-pærer, bør du likevel gjøre en ekstra sjekk:

- Om lysestaken har veltet eller julepynten har vært pakket opp og ned noen ganger, kan ledninger bli klemt og pærer ødelagt, forteller branneksperten. Utstyret kan være skadet og brannfarlig uten at du er klar over det.

Se etter svimerker
Når en lyspære går på julebelysningen, vil spenningen og temperaturen øke på de andre pærene. Blir de overopphetet kan de antenne tekstiler i nærheten. Dette kan føre til brann, spesielt når de er i nærheten av annen pynt som lett tar fyr.

- Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det julepynten er beregnet for. Svimerker er et alvorlig faresignal, sier Øystein Øren. Branneksperten mener det er viktig å ta noen enkle forholdsregler.

- Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme, sier Øren.

Unngå skjøteledninger
- Følg alltid bruksanvisningen for belysningen, og bruk den kun til det den er beregnet for. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, slik at den kommer under press eller får bruddskader, og unngå bruk av skjøteledninger, er klare råd fra Brannvernforeningen.

I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig i desember. Små og store lager mat på kjøkkenet, og vi fyrer i peis og ovner for kos og varme, også det øker risikoen for brann. 

- Vi passer godt på levende lys, men mange glemmer at det er brannfarlig å plassere adventsstjerner og flerarmede lysestaker inntil gardiner eller annen julepynt. Forsikringsselskapene får meldt en rekke slike brannskader i adventstiden, sier Øystein Øren i Frende. 

Våre forsikringer