briefcase-business Created with Sketch. building-industry Created with Sketch. Slice 1 Artboard Created with Sketch. document-writing Created with Sketch. garanti helmet-hardhat Created with Sketch. shop-building Created with Sketch. tall-building Created with Sketch. TrumfForsikringSvart@1x Created with Sketch. Group Created with Sketch.

Søk i feltet over...

Knekt tre oppå bil

Unngå van(n)vittig dyre skader i vinter

Aktuelt

Flere fylker har hatt tørt og fint vær i det siste, men nå er det vind og nedbør på vei.

- Hver høst gir kraftige vindkast og heftige regnskyll mange skader på hus og eiendom. Vårt beste råd er å ta en utvendig sjekk av eiendommen din nå, sier skadesjef på bygning og eiendeler, Yngve Høvig i sparebankeide Frende Forsikring.

Visste du at det er mye mer sannsynlig at du får en vannskade enn brann og innbrudd til sammen? Det viser tall fra Finans Norge. De 43 000 vannskadene som er registrert i hus og hytter hittil i år har gitt utbetalinger på 1,7 milliarder kroner.

- Vannskader er så vanlig at de fleste av oss får minst en slik skade i løpet av livet, sier Høvig.

Forsikre huset ditt før vannskaden oppstår

Kunne vært unngått

Forsikringsbransjen mener mange storm- og vannskader kunne vært forhindret. 

- Det er vanskelig å ta opp kampen mot vind og vann under ekstreme forhold, men mange av skadene vi får rapportert inn etter nedbør og vind, kunne vært forhindret med enkle grep, før stormen setter inn, sier Yngve Høvig.

- Rydd inn utemøbler og løse gjenstander, og pakk sammen eller tjor fast trampolinen, det skjer mye på værfronten fremover, sier han.

Sikring mot storm

  • Husk at løse gjenstander skal sikres, da disse kan skape farlige situasjoner.
  • Hold sluk, rister og avløp åpne. Lukk dører og vinduer.
  • Båter i opplag, levegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger.
  • Alle bygg under oppføring bør sikres ekstra godt.
  • Sørg for at konstruksjoner med stort vindfang er forsvarlig forankret.

Kilde: Finans Norge/Frende Forsikring

Kan bli kostbart

Tette avløp og utette tak blir fort en svært kostbar erfaring for deg som eier hus.

- En standard husforsikring dekker sjelden skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp, sier Høvig. Det kan bety at du som huseier må betale hele skaden selv, noe som kan bli veldig dyrt.

Hvis taket er utett oppstår det fukt- og råteskader. Som hovedregel bør du sjekke hele takflaten minst én gang i året. Enten selv, der det er mulig, eller med hjelp fra en taktekker.

- Pass på at takstein og plater ligger riktig, og at takstein ikke har flyttet seg eller er skadet. Takstein med sprekker må skiftes ut med nye, sier han.

Oppdager du fukt- og råte, må skaden rettes opp så snart som mulig.

Takrenna full av rusk

- Ofte oppstår vannskader fordi takrenner, avløp og sluk er tette. Skader på tak skyldes også ofte at greiner faller ned, forteller han.

Har du trær på eiendommen, i nærheten av boligen eller uthus, er det greit å sjekke at de kan tåle kraftig vind uten å gi etter. Se etter tegn til råte eller svake greiner. Du kan gjerne beskjære løvtrær for å unngå at blader tetter takrenner og vannet finner nye veier.

- Takrennene er oftest enkle å vedlikeholde. Det viktigste er å fjerne løv og rusk så de ikke tetter avløpet, og å sjekke at rennene er hele, sier Høvig i Frende.

Mann rengjør takrenne
Takrenner er enkle å vedlikeholde, men også lette å glemme.

Sjekk rundt huset

Også eiendommen bør sjekkes regelmessig, og særlig før høststormene setter inn.

- Sjekk at gjerder og gjerdestolper er solid festet, så ikke vinden sender det avgårde. Og rydd unna eller forankre løse gjenstander vinden kan ta fatt i. Kanskje knyte fast avfallsspannene, om de står langs veien, til og med?

Hold alltid avløp, sluk og rister åpne, rensket for løv og skrot, slik at vann kan renne unna. Lukk dører og vinduer, og husk på takvinduene spesielt.

Slik sikrer vi hytta di

Storm og trampoliner

- Og så har du klassikeren, at trampoliner kan gjøre stor skade om vinden tar dem. En trampoline som ikke allerede er pakket unna for høst- og vintersesongen kan med fordel bindes fast, festes i bakken, eller rett og slett snus opp ned før vinden tar den, sier Høvig.

Alt som er forsikret mot brannskader er også forsikret mot naturskader. Grensen for at en stormskade skal være dekket som naturskade går ved liten storm. Ved svakere vind enn dette, kan slike skader være dekket på bygningens forsikring.

Våre forsikringer