Tips og råd

Topp tre myter om uføreforsikring

Dame drikker kaffe på terrasse

Kjenner du deg igjen i noen av disse utsagnene? 


Myte 1: Jeg blir ikke syk, det skjer ikke meg. 
Svar: Det er umulig å vite og det skjer med flere enn du tror. 

Se for deg 100 mennesker på 35 år på en rad. Statistikken viser at i løpet av de neste 20 årene vil dette skje: 

Så mange blir ufør
I løpet av sine beste arbeidsår fra 35 til 55 år, vil hele 20 av 100 bli langvarig syk eller ufør. Kilde: SSB/FNH

Det er for eksempel langt mer sannsynlig at du blir arbeidsufør enn at huset ditt brenner. Men du har ikke droppet husforsikring av den grunn, har du? 


Myte 2: Jeg trenger ikke forsikring, jeg har gode nok ordninger gjennom jobben.
Svar: Feil! 

Prøv uførekalkulatoren under og sjekk hvor mye du taper hvis du blir ufør. Du kan sjekke både uten forsikring på jobben, og med beste løsning gjennom arbeidsgiver. Har du gode nok ordninger gjennom jobben? 

Hvor mye penger taper jeg hvis jeg blir langvarig syk?

I dag er inntekten min omtrent
Hvis jeg blir langvarig syk får jeg utbetaling fra NAV* på
Hvert år taper jeg
Trygd
Tap
* tall fra Folketrygden 2018

Var det årlige tapet større enn du hadde trodd? En inntektstap på 34 prosent er dessverre realiteten, i beste fall, hvis du blir langvarig syk uten å ha forsikret inntekten. Med uføreforsikring blir inntektsfallet mye mindre og du slipper økonomiske bekymringer på toppen. 

Selv de som har de beste ordningene gjennom jobben, må tåle et inntektsfall på rundt 30 prosent hvis de blir syk. Hvis du tjener 500 000 kroner i året vil du med beste ordning på jobben likevel rase ned til en årslønn på i overkant av 350 000 kroner hvis du blir arbeidsufør. 

Du stiller ikke sterkere hvis du tjener mer enn 500 000 - snarere tvert imot. Jo mer du tjener, jo viktigere er det med uføreforsikring hvis du vil beholde det du hadde i inntekt før du ble syk. Det maksimale du får utbetalt fra NAV uansett inntekt er 383 656 kroner. Og mange vil få mindre enn dette. 


Myte 3: Det er så vanskelig å forstå. 
Svar: La oss forklare det, det er derfor vi er her. 

Vi skjønner at det er mye å ta inn når vi snakker om NAV, ordninger gjennom jobben og behovet for egne forsikringer. Og at det er vanskelig å sette av penger til en forsikring du forhåpentligvis aldri skal bruke. Men bildet under viser hvor ille det er for økonomien hvis noe skjer med deg uten forsikring. 

Inntektstap uten uføreforsikring
* For lønn opp til 6G (581 298 kroner per 1. mai 2018)

Selv om du er blant de få som har de aller beste ordningene på jobben, står du uten lønn i tre måneder som langvarig syk eller ufør. Og hvis du kun får trygd fra NAV som ufør må du klare deg uten lønn i minst fire måneder, hvert år. Med en helt vanlig ordning på jobben vil utbetalingen din være et sted mellom disse to eksemplene. Klare du å betale alle regningene da? Kan du beholde huset? Og hva hvis du må gjøre ekstra investeringer i boligen på grunn av sykdommen? 


Lurer du på noe? 

Ta kontakt med oss på 55 15 36 00 eller kundeservice@frende.no

Våre forsikringer