Tips og råd

Dette må ikke katter og hunder spise i jula

pexels-pixabay-236587.jpg
Jula er full av vakker pynt, fristende mat og gjerne flere dager med besøk. For katter og hunder kan det gå helt galt. 

Jula er et koldtbord av lukter og smaker som de gjerne vil stikke snuten borti. Derfor har vi rådført oss med veterinærene i FirstVet og fått deres beste tips før julesesongen. Her er topp 10-listen over farlige julefristelser som kjæledyret ditt ikke må få i seg. 

Nei-listen for katter og hunder

  1. Tente stearinlys og julekuler 
  2. Gavebånd og annet som glitrer 
  3. Fet og salt julemat 
  4. Sjokolade 
  5. Gjærdeig 
  6. Druer, rosiner og nøtter
  7. Giftige planter 
  8. Vann fra juletrefoten 
  9. Glykol 
  10. Talgboller 

Tente stearinlys og julekuler 

Kjæledyret må aldri være alene i et rom med levende lys. Det er lett for å komme borti det og da er ikke brannskadene langt unna hvis det ikke oppdages med det samme. 

Glitende julekuler er fristende for små og store, også firbeinte. En julekule kan lett knuse og skade dyret i munnen eller på potene. Hvis gjenstander svelges kan det skade tarmene og/eller føre til forstoppelse. 


Gavebånd og annet som glitrer 

Så gøy å leke med, men også potensielt farlig. Pakk derfor bort gavebånd så fort gaven er åpnet. Og er det noe på juletreet ditt du ser er ekstra fristende for kjæledyret? Gjør den firbeinte en tjeneste og ta det bort. Trådlignende gjenstander kan sette seg fast i magen eller tarmkanalen til dyret og snøre den sammen. Det kan være livstruende. 

Frykter du at katten eller hunden har fått i seg noe av dette? Kontakt veterinær kjapt for å få hjelp til hvordan dyret kan kaste det opp før det rekker helt ned til magen og tarmene. 

Veterinærtime på mobilen

Med katte- eller hundeforsikring i Frende har du FirstVet inkludert i forsikringen. Veterinærene kan gi medisinske råd, behandling eller henvisning. 

Fet og salt julemat 

Den gode julematen er ikke blant det sunneste vi spiser i løpet av et år. Det er fullt av fett og salt, noe kjæledyret ikke skal ha. Får de i seg dette fører det fort til oppkast og diare. Hunder kan også få betennelse i bukspyttkjertelen. 

Både katter og hunder kan få blodmangel av julemat med løk eller hvitløk. 

Ikke gi hunden bein fra maten heller. Biter som knekker av og svelges kan skade mage/tarm. Bein kan også skade tenner eller gi forstoppelse. 


Sjokolade 

Denne godbiten kan dessverre være livstruende for både katter og hunder, men det er sistnevnte som oftest lar seg friste. Kakao inneholder teobromin, som er synderen i sjokoladen for de firbeinte. 

Oppkast, diare, skjelvinger og uro er typiske symptomer på forgiftning. Alvorlig forgiftning har enda sterkere symptomer som kramper, koma og i verste fall død. 

Mistenker du at kjæledyret har spist sjokolade? Kontakt veterinæren for å finne ut om det er nødvendig med behandling. Veterinæren trenger informasjon om dyrets vekt, type sjokolade og hvor mye som er spist. Det gamle rådet om å gi dyret salt for å fremkalle oppkast er frarådet. Det kan føre til salgforgiftning. 


Gjærdeig 

Denne vil heve i magen på dyret og gi magesmerter. I verste fall fører det til dreining av magesekken. Gjæringen produserer også alkohol som kan gi alkoholforgiftning. 

Har kjæledyret ditt spist kakedeigen? Kontakt veterinær for å finne ut om det er nødvendig med brekkmiddel og eventuell annen behandling. 

Slik får du rask hjelp av veterinær

Med katte- eller hundeforsikring i Frende får du videokonsultasjon med veterinær på mobilen inkludert i forsikringen din. Veterinærene kan gi medisinske råd, behandling eller henvisning. Slik bruker du FirstVet:

Druer, rosiner og nøtter

Druer og rosiner kan føre til forgiftning. Oppkast, diare og i verste fall nyresvikt kan oppstå i løpet av timer eller dager. Mengden spiller ingen rolle her, så kontakt veterinær hvis katten eller hunden har spist dette. 

Nøtter inneholder mye fett. Det kan gi betennelser fra det milde til svært smertefulle. Macademianøtter er ekstra ille. Husk at nøtter også kan sette seg fast i mage/tarm, spesielt hvis de svelges hele. 


Giftige planter 

Katter er ofte mest interessert i dette, men også valper og unge hunder lar seg friste. Hold kjæledyret unna planter som er kjent for å kunne skade, eller enda bedre: ikke ha dem hjemme i det hele tatt. Kun en liten mengde eller plantesaften fra planten kan være nok til å skade. 

Typiske juleblomster som kan føre til forgiftning: Amaryllis, svibel, julerose, julestjerne og liljer. 

Har katten eller hunden gått løs på en giftig plante? Kontakt veterinær. Det er viktig å gi brekkmidel fort og eventuell annen behandling. Hvis dere må til veterinæren, ta med planten som er spist av. 


Gjødslet juletrevann

Juletrevann tilsatt gjødsel kan føre til forgiftning. Unngå derfor å gjødsle vannet om du har dyr i hus. 


Glykol 

Dette finnes i bilers kjølevæske og smaker søtt. Vær derfor obs på lekkasjer på bakken, i sølepytter eller hvis dere ser steder det er sølt kjælevæske når dere er på tur. 

Hvis katten eller hunden får i seg glykol kan det være livstruende. 


Talgboller 

Disse henges ofte opp til jul for fugler, men det kan gi trøbbel i mage og tarm for katter og hunder på grunn av høyt fettinnhold. 

Nettingen rundt talgbollen kan også sett seg fast innvendig hos kjæledyrene. 

Våre forsikringer