briefcase-business Created with Sketch. building-industry Created with Sketch. Slice 1 Artboard Created with Sketch. document-writing Created with Sketch. garanti helmet-hardhat Created with Sketch. shop-building Created with Sketch. tall-building Created with Sketch. TrumfForsikringSvart@1x Created with Sketch. Group Created with Sketch.

Søk i feltet over...

Båt på henger på land

Forventer skadehopp for båtfolket

Aktuelt

Det er høysesong for båtpuss og sjøsetting. – I år kan kaldt vær og frost utsette sesongstarten for mange. 

Det sier Edmond Wold Gaulen, som er fagsjef båt hos Frende Forsikring. Han forteller at selskapet ser en økning i antallet innmeldte skader rundt påske hvert år. I år forventer han et skadehopp. 

- Båtsesongen blir nok forsinket for mange i år på grunn av den kalde vinteren med mye snø mange steder. Her er det selvsagt variasjon i forholdene mellom ulike landsdeler. Det kan være at isen gjør det vanskelig å lage en råk eller at det har oppstått frostskader på båt og motor i løpet av kuldeperioden. Begge deler kan forsinke starten, sier han og minner om at påsken kommer tidlig i år. 

- Få oversikt raskt

Når mange trenger hjelp fra båtverkstedene samtidig kan det forsinke båtstarten ytterligere. 

- Jeg vil råde båtfolket til å få oversikt over tilstanden til båt og motor så raskt som mulig. Da kan du bestille tid på verksted eller bestille service før ventetiden blir lang. I verste fall kan du gå glipp av mange fine dager på sjøen i mai og juni, hvis båten må på verksted og ventetiden er lang, sier Frendes båtekspert. 

Båtbransjeforbundet NORBOAT representerer den norske fritidsbåtbransjen. Daglig leder Leif Bergaas er enig. 

- Folk har mye å gjøre og de kikker ikke alltid på båten i god nok tid før de ønsker å starte sesongen. Hvis det da er noe galt etter en kald vinter kan de komme senere i gang enn de ønsker. Det er også viktig å se til båten og utstyret gjennom vinteren. Jo tidligere du oppdager skaden, jo rimeligere er det å fikse den, sier Leif Bergaas. 

Ta båtsjekken

- Før sjøsetting etter en lang vinter er det viktig å sjekke at skroget, spesielt skroget under vannlinjen, ikke har skader. Altså at båten er tett, sier Edmond Wold Gaulen hos Frende. 

Videre er det viktig å huske på å skru i bunnpluggen til mellomskroget, slik at båten ikke tar inn vann, når den settes på sjøen. Sjekk bunnventil, tennplugger, batteri, motorolje og girolje. 

- Hvilke typer båtskader oppstår i løpet av vinteren? 

- Det er ofte frostskader, nedbørsvann som har kommet i motorrommet eller gjenstander som har truffet båten etter vinterstormer, sier Wold Gaulen. 

Slik sjekker du motoren

  • Sjekk tennplugger, girolje, motorolje, oljenivå, diverse filtre og batteriet 
  • Har du påhengsmotor? Se til at den får kjøling. Det kontrollerer du enkelt ved å se at det kommer en stråle med kjølevann ut av motoren. Skjer ikke dette, stopp motoren med det samme. 

Og skulle du få trøbbel med motoren i år har Frendes båtsjef tipsene klare for hvordan du kan unngå det neste år. 

  • Kjør ferskvann gjennom motoren slik at den konserveres før lagring
  • Dekk til motoren og sett den innendørs hvis du kan 
  • Har du innenbordsmotor? Husk å fylle på kjøleveske så ikke vann som står i motoren fryser til is