Aktuelt

Årets påskekrim: finn jakketyven

Snowboardkjører sitter i bakken

25 prosent av alle tyverier i påsken i fjor var jakker. Kanskje vi skal si "hold på jakka" heller enn "hold på hatten" denne høytiden? 

Tallene er hentet fra Frende Forsikring sin statistikk for påsken 2017. 

- Mange tar nok av seg jakken i varmestuen i skibakken eller på afterski. Mange har dyre vinterklær og oppbevarer verdisaker i lommene. Da blir jakkene et lett bytte for tyvene. Vi vil anbefale folk å ikke ha verdisaker i jakkelommer. Da mister man langt mer enn bare yttertøyet hvis påsketyven kommer luskende, sier Petter Lassen, som er skadesjef i Frende. 

Bagasjeskader mest utbredt i påsken

Nesten halvparten av alle skader nordmenn opplever på reise i påsken handler om bagasje. 

- I 2017 så vi at 45 prosent av alle skadene i påsken handlet om mistet eller skadet bagasje. 30 prosent av bagasjemeldingene vi fikk var mobilskader, mens 30 prosent var tyveri av diverse reisegods, sier Lassen. 

Sykdom tre ganger så dyrt som tyveri

I antall er tyveri og tap av reisegods den største posten når norske forsikringsselskap gjør opp regnskapet for 2017. Det viser tall fra Finans Norge. I fjor ble det meldt over 95 000 skader på reisegods til norske forsikringsselskap. I totalantall kommer reisesyke like bak med litt over 94 000 skader, men i utbetalinger er det enorm forskjell på de to postene. 

- Tyveri og tap av reisegods utgjorde snaut 320 millioner kroner for bransjen, mens reisesykdom var nesten tre ganger så kostbart med sine 965 millioner, sier Petter Lassen. 

Ikke overvurder egne evner

I snitt kostet hvert tyveri på reise i 2017 snaut 3350 kroner, mens hver reisesykdom summerte seg til 10 231 kroner. Så selv om det er enormt irriterende å miste noe på reise, er det hvis man blir syk at pengene virkelig begynner å rulle. 

Forsikringsbransjen minner derfor om årvåkenhet på påskeferie i år. Enten du skal reise langt og oppleve varmen og ukjent farvann eller du skal på hytta og bevege deg i kjente skiløyper. Husk at det er masse fristende snø i fjellet, påskesolen lokker og det er lett for å ta noen ekstra sjanser. Ikke overvurder egne evner, påskeferien blir like hyggelig om du ikke drar på de siste ti prosentene i skibakken. 

Skikjører i bakken
Kjør pent i bakken og pass på jakken.

Norgesferie på vei opp? 

Totaltallene for bransjen i 2017 viser at både antallet og utgiftene til tapt reisegods og reisesyke gikk ned i 2017, sammenlignet med året før. Avbestillinger og samleposten "andre skader" går motsatt vei. 

- Det er ikke godt å si akkurat hvorfor antallet og utgiftene gikk litt nedover i 2017, men kanskje har den lave kronekursen gjort at flere tok Norgesferie i fjor? Da kan det være at folk beveget seg i mer kjente omgivelser og at mange unngikk velkjente reisesykdommer som vi ikke ser like ofte på Norgesferie, sier Petter Lassen. 

For tredje året på rad er uansett det totalt erstatningsbeløpet på reise på over 2 milliarder kroner. 

Våre forsikringer